Κουλαμάς Νίκος

Φιλόλογος - 7ο Εσπ. ΕΠΑΛ Πειραιά
Φωτογραφία

Αναφορά στην πάντα νέα, πρώτη αρχή της Φωτογραφίας. Η φωτογραφική τεχνική εκτυπώσεως "Καφέ του Βαν Ντάυκ" (Τζων Χέρσελ, 1842).

Η ονομασία αυτής της φωτογραφικής τεχνικής του 19ου αιώνα οφείλεται στην ομοιότητα του χαρακτηριστικού καφέ χρώματος τής με αυτήν την μέθοδο εκτυπωμένης εικόνας, με την αγαπημένη στον Φλαμανδό ζωγράφο Βαν Ντάυκ απόχρωση του καφέ.
Αυτή η τεχνική εκτυπώσεως έχει την καταγωγή της στις έρευνες του Άγγλου αστρονόμου J. F. W. Herschel , ο οποίος ήταν ο πρώτος που, στα 1842, επέτυχε να εκτυπώσει θετική εικόνα χρησιμοποιώντας φωτοευαίσθητο διάλυμα βασισμένο στον σίδηρο. Η μέθοδός του ονομάσθηκε αργυροτυπία (argentotype) και ουσιαστικά είναι ίδια, με ελάχιστες διαφορές, με την τεχνική « Καφέ του Βαν Ντάυκ».
Το φωτοευαίσθητο διάλυμα επιστρώνεται με ειδικό πινέλο πάνω σε χαρτί υδατογραφίας, επί του οποίου, όταν αυτό στεγνώσει, τίθεται εξ επαφής το προς εκτύπωσιν αρνητικό. Στην συνέχεια, χαρτί και αρνητικό εκτίθενται στο ηλιακό φως, η υπεριώδης ακτινοβολία του οποίου αλληλεπιδρά με την φωτοευαίσθητη επίστρωση εκτυπώνοντας εξ επαφής την φωτογραφία. Ακολούθως, διαδοχικά λουτρά νερού απομακρύνουν τα κατάλοιπα χημικών της επιστρώσεως, ενώ στο τέλος ο σταθεροποιητής οριστικοποιεί το θετικό είδωλο.Ακριβώς επειδή η εκτυπωμένη εξ επαφής εικόνα έχει το μέγεθος του αρνητικού της, σε όλες αυτές τις εναλλακτικές μορφές εκτύπωσης της κλασσικής Φωτογραφίας χρειαζόμαστε αρνητικά του Μεγάλου φορμά, διαστάσεων 10 Χ 12.5 εκ, 20 Χ 25 εκ. και άνω.

© 2017  ΕΛΜΕ Πειραιά
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε